Η ρίγανη στα βάθη των αιώνων - Κτήμα Μεσσάρη

foto1
Παραγωγή ρίγανης - Αχαϊα
foto1
Παραγωγή ρίγανης - Αίγιο
foto1
Παραγωγή εσπεριδοειδών - Αίγιο
foto1
Συλλογή λαδοελιάς - Αίγιο
foto1
Αποφύλλωση και πλύσιμο καρπών
Τηλ. +30 6976 26 26 26
info(@)messari.gr

Κτήμα Μεσσάρη

... Θησαυροί αρωμάτων



Ρίγανη

Η ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη του κόσμου. Η ποιότητά της είναι εξαιρετική και γι’ αυτό είναι περιζήτητη.

Περισσότερα

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι το αγαπημένο φυτό των μελισσών. Το ξεχωριστό του άρωμα και οι εξαιρετικές του ιδιότητες, το καθιστά απαραίτητο στην ελληνική κουζίνα.

Περισσότερα

Ελαιόλαδο

Το αγνό ελαιόλαδο αποτελεί μία μοναδική πηγή ζωής με τεράστιες ευεργετικές επιδράσεις, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Περισσότερα

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή ενισχύουν την υγεία και την ευεξία μας.

Περισσότερα

Από την αρχαιότητα  στην Ελλάδα ήταν πολύ διαδεδομένη η χρήση των αρωματικών φυτών. Ο πατέρας της Ιατρικής  Ιπποκράτης (460-370 π.Χ.), συνιστούσε τη Ρίγανη σε οφθαλμολογικές παθήσεις, πονόδοντους, στα κρυολογήματα, στα αναπνευστικά και γυναικολογικά προβλήματα (συγγράμματα του: «Περί γυναικείων»). Ο Ιπποκράτης με τη συστηματική παρατήρηση και έρευνα διαπίστωσε ότι τα αρωματικά φυτά συνδυάζουν τη γευστική απόλαυση με τη θεραπευτική αξία.

Ο Αντίγονος ο Καρύστιος (250 – 197 π.Χ.), στο έργο του «Ιστορικών παραδόξων συναγωγή» αναφέρει ότι οι Πελασγοί θεράπευαν τις πληγές τους, βάζοντας πάνω σε αυτές ρίγανη.

Αναφορές κάνει και ο πατέρας της Βοτανικής  Θεόφραστος ( 372-287 π.Χ) στο βιβλίο του «Περί φυτών ιστορίας» όπου αναφέρει πολλά για την «Ορίγανο τη λευκή».

Η Origanum vulgare ssp. Hirtum είναι γνωστή παγκόσμια ως «ελληνική ρίγανη», με τα υψηλότερα ποσοστά αιθέριου ελαίου από όλα τα είδη ρίγανης που συναντώνται στα νησιά του Αιγαίου και στις γύρω περιοχές (Ευαγγελία Ανυφαντή Γεωπόνο Γ.Π.Α. 2015).

Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι η ρίγανη διαθέτει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων όπως αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή εναντίον πολλών παθογόνων μικροβίων και μυκήτων που προσβάλλουν ζώα και φυτά και προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα (Deans, S. and Svoboda K., 1990, Aligiannis et al. 2001). Ερευνητές μελετούν  τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης.  Η πιο γνωστή χρήση της ρίγανης είναι σαν άρτυμα και στη βιομηχανία τροφίμων.

 

*Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν σε καμία  περίπτωση ιατρική συμβουλή. Παρακαλούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον οικογενειακό σας ιατρό.

Ρίγανη - Διαδικασία παραγωγής